Tuesday, March 15, 2022

Uppsats om koncentrationsläger

Uppsats om koncentrationsläger



Denna "nya historia", fantastiskt redigerad, ger viktiga nya insikter i debatterna om nazistisk terror, förintelsen och det tredje rikets vidare karaktär. Skaffa sig Uppsats om koncentrationsläger Zócalo Ingen betalvägg. Med tiden skulle koncentrationsläger bli ett verktyg i nästan alla länders arsenal. Tillfredsställande uppsatser. Vilken kostnad, koncentrationsläger uppsats, att gå igenom den där smutsiga fällan av smutsiga människor, av gamla burkar och smutsiga trasor! Uppsatsord i koncentrationsläger 4 sidor.





Zócalo Podcasts



Om böckerna. Koncentrationsläger är en relativt ny uppfinning, ett återkommande inslag i 1900-talets krigföring och ett som är viktigt för det moderna globala medvetandet och identiteten. Även om de mest kända koncentrationslägren är de under nazisterna, koncentrationsläger uppsats, användningen av koncentrationsläger uppstod flera decennier före det tredje riket, i Filippinerna och i boerkriget, och de har använts igen på många platser, inte minst under folkmorden i Bosnien och Rwanda. Han ställer koncentrationsläger mot den längre historien av fängelse, förklarar han hur koncentrationsläger uppsats den moderna statens förmåga att kontrollera befolkningar ledde till skapandet av denna extrema institution.


När man tittar på deras uppkomst och spridning över världen, hävdar Stone att koncentrationsläger tjänar syftet, ur statens synvinkel, koncentrationsläger uppsats, att ta bort en del av befolkningen som uppfattas som hotfull, förrädisk eller sjuk. Med utgångspunkt i samtida berättelser om läger, såväl som den filosofiska litteraturen kring dem, anser Stone att berättelselägren berättar om den moderna världens natur och om specifika regimer. OM SERIEN: Very Short Introductions-serien från Oxford University Press innehåller hundratals titlar inom nästan alla ämnesområden. Dessa böcker i fickformat är det perfekta sättet att snabbt komma framåt i ett nytt ämne. Vår expert koncentrationsläger uppsats kombinera fakta, analys, perspektiv, nya idéer och entusiasm för att göra intressanta och utmanande ämnen mycket läsbara.


Din e-postadress kommer inte att publiceras. Spara mitt namn, e-post och webbplats i den här webbläsaren till nästa gång jag kommenterar. Hoppa till innehåll LARGEPDF Meny Bok Genre Sekretesspolicy DMCA Kontakta oss. Bokgenre Sekretesspolicy DMCA Kontakta oss. REGISTRERA DIG och LADDA NER GRATIS. Bokens namn: Uppsats om koncentrationsläger Camps: A Very Short Introduction Författarens namn: Dan Stone Book Genre: Alternativ historia ISBN: Format: [PDF] [EPUB]. PDF Ladda ner, koncentrationsläger uppsats. Ladda ner Epub. Lämna ett svar Avbryt svar Din e-postadress kommer inte att publiceras.





essä amerikansk dröm



Himmler utnämnde honom till inspektör av koncentrationsläger, en ny sektion av SS som är underordnad SS huvudkontoret. Efter december blev SS den enda byrån som hade tillstånd att etablera och förvalta anläggningar som formellt kallades koncentrationsläger. Lokala civila myndigheter fortsatte att upprätta och förvalta tvångsarbetsläger och fångläger i hela Tyskland. I , fanns endast fyra koncentrationsläger kvar: Dachau, nära Munich; Sachsenhausen nära Berlin; Buchenwald nära Weimar; och Lichtenburg nära Merseburg i Sachsen för kvinnliga fångar. Koncentrationsläger jämförs ofta felaktigt med ett fängelse i det moderna samhället.


Men koncentrationsläger, till skillnad från fängelser, var oberoende av någon rättslig prövning. Nazistiska koncentrationsläger tjänade tre huvudsakliga syften:. Redan som befälhavare för Dachau i , utvecklade Eicke en organisation och rutiner för att administrera och bevaka ett koncentrationsläger. Han utfärdade föreskrifter för perimetervakternas uppgifter och för behandlingen av fångarna. Organisationen, strukturen och praktiken som utvecklades i Dachau i —34 blev modellen för det nazistiska koncentrationslägersystemet när det expanderade. Bland Eickes tidiga praktikanter i Dachau fanns Rudolf Höss, som senare ledde koncentrationslägret Auschwitz. En SS Death's-Head-enhet tilldelades varje koncentrationsläger. Efter , var lägrets administration, inklusive kommendanten, också en del av SS Death's-Head Unit.


Även om alla SS-enheter bar dödskalle och korsade ben på sina kepsar, var det bara SS Death's-Head-enheterna som var auktoriserade att bära dödshuvudsymbolen på sina slag. Dess officerare rekryterades från koncentrationslägertjänst. De bar också Death's-Head-symbolen på slaget. SS Death's-Head-enheten vid varje läger var uppdelad i två grupper. Den första var lägerpersonalen som täckte:. Den andra gruppen utgjorde vaktavdelningen SS-Wachbataillon, som tidigare var på bataljonsstyrka. Den modell som Eicke etablerade i mitten präglade koncentrationslägersystemet fram till den nazistiska regimens kollaps våren Den dagliga rutinen i Dachau, bestraffningsmetoderna och SS-personalens och vakternas uppgifter blev normen, med vissa variation, vid alla tyska koncentrationsläger.


Därefter åvilade behörigheten att fängsla personer i ett koncentrationsläger formellt uteslutande den tyska säkerhetspolisen som bestod av Gestapo och kriminalpolisen. Säkerhetspolisen hade haft denna exklusiva auktoritet de facto eftersom ingen av ordern var föremål för rättslig prövning eller någon prövning av någon tysk myndighet utanför den tyska säkerhetspolisen. När koncentrationslägersystemet expanderade föll lägren inom SS:s exklusiva auktoritet. Den tyska rättsförvaltningen hade ingen jurisdiktion med det växande lägersystemet. Nazityskland expanderade genom blodlösa erövringar till Österrike och Tjeckoslovakien mellan och När tyskarna invaderade Polen i september, och utlöste andra världskriget, fanns det sex koncentrationsläger i det så kallade Stortyska riket: Dachau grundades, Sachsenhausen, Buchenwald, Flossenbürg i nordöstra Bayern nära den tjeckiska gränsen, Mauthausen, nära Linz, Österrike, och Ravensbrück, kvinnolägret, etablerat i provinsen Brandenburg, sydost om Berlin, efter upplösningen av Lichtenburg.


Redan så tidigt som använde koncentrationslägrets befälhavare fångar som tvångsarbetare för SS-byggprojekt som byggandet eller utbyggnaden av själva lägren. Av SS-ledare föreställde sig att använda tillgången på tvångsarbetare som fängslades i lägren för en mängd olika SS-beställda byggprojekt. För att mobilisera och finansiera sådana projekt förnyade och utökade Himmler SS administrativa kontor och skapade ett nytt SS-kontor för affärsverksamhet. Båda byråerna leddes av SS-generalmajor Oswald Pohl, som skulle ta över inspektionen av koncentrationsläger i Början av ett mönster som blev typiskt efter kriget började, ekonomiska överväganden hade en allt större inverkan på valet av platser för koncentrationsläger efter att t.ex. Mauthausen och Flossenbürg låg nära stora stenbrott.


På samma sätt avledde koncentrationslägrets myndigheter i allt större utsträckning fångar från meningslöst, ryggbrytande arbete till fortfarande ryggbrytande och farligt arbete inom utvinningsindustrier, såsom stenbrott och kolgruvor, och byggnadsarbete. Under våren, efter Wannsee-konferensen, anpassades lägret till att bli ett förintelseläger genom tillbyggnad av gaskammare och krematorier. Auschwitz-Birkenau var ett komplex som bestod av ett koncentrationsläger, ett tvångsarbetsläger och ett förintelseläger.


Så småningom hade det ett nätverk av mer än 40 satellitläger. Efter tester i september valdes den dödliga gasen Zyklon B som mordmetod. Auschwitz hade till en början en gaskammare vid Auschwitz I-lägret, men denna utökades snart. I Auschwitz II hade fyra nya krematorier, med gaskammare kopplade, byggts. Ungefär 1. Inte alla som kom till förintelselägren mördades vid ankomsten. Några valdes ut för olika arbetsuppgifter för att hjälpa lägerverksamheten att fungera smidigt. Bland jobben ingick sortering och bearbetning av alla som anlände till lägrets ägodelar, administrativt arbete och tungt manuellt arbete.


Majoriteten av de som valts ut för någon form av arbete inom denna typ av läger skulle dö inom veckor eller månader efter ankomsten på grund av brist på mat, sjukdom eller överarbete. De som överlevde dödades ofta efter en kort period och ersattes med nyanlända. Under Förintelsens gång dödades mer än tre miljoner människor i förintelseläger. Ruth Wiener var den äldsta dottern till Alfred Wiener, som grundade The Wiener Library. För att undkomma antisemitismen i Tyskland hade familjen Wiener flyttat till Amsterdam i år , Ruth fängslades i Westerbork transitläger och senare koncentrationslägret Bergen-Belsen med sin mamma och två systrar. I vissa läger kunde fångar fortfarande ta emot och skicka post.


Röda Korset underlättade många av dessa brev mellan länder i krig med varandra. Detta telegram skickades från Dr. Wilhelm Gross, som fängslades i Westerbork transitläger, till sin dotter Dora Gross, som hade rymt som flykting till Storbritannien. Transitläger var läger där fångar kortvarigt fängslades innan de utvisades till andra nazistiska läger. Efter andra världskrigets början ockuperade nazisterna ett antal länder. Här genomförde de antisemitisk och rasistisk politik som de hade gjort i Tyskland. Denna politik ledde till upprättandet av ett antal transitläger över de olika ockuperade länderna.


Fångar hölls i dessa läger innan de deporterades till andra läger, som Bergen-Belsen eller Auschwitz. Sammantaget liknade förhållandena i transitlägren de i koncentrationslägren - ohälsosamma och hemska. Faciliteterna var dåliga och det var vanligt med trångboddhet. Till skillnad från de flesta av koncentrationslägren i Tyskland drevs inte alla transitläger av SS. Läger kunde drivas av lokala kollaboratörer i de länder där de var baserade, som Drancy, nära Paris i Frankrike, som drevs av den franska polisen fram till. ockuperade Polen. Nazisterna började använda tvångsarbete kort efter att de tagit makten. De etablerade specifika Arbeitslager arbetsläger som inhyste ostarbeite r östarbetare, Fremdarbeiter utländska arbetare och andra tvångsarbetare som tvångsrundades och fördes in från öster.


Dessa var åtskilda från de SS-drivna koncentrationslägren, där fångar också tvingades utföra arbete. Användningen av tvångsarbete började först växa avsevärt i , eftersom upprustning orsakade brist på arbetskraft. Efter andra världskrigets utbrott ökade återigen användningen av arbetskraft kraftigt. Invasionen av Sovjetunionen i juni ökade ytterligare kraven på krigsekonomin, och i sin tur på arbetskraft. Samtidigt förde denna invasion tusentals potentiella nya arbetare under nazistisk kontroll. Dessa fångar kallades Ostarbeiter östarbetare och Fremdarbeiter utländska arbetare. De saker som var i nyskick fick tyskarna att använda. Allt som kunde återvinnas och återanmälas, använde de. Och allt hår som de samlade in skickades tillbaka till Tyskland för att användas i textilfabrikerna i rummet som visade hår och hårtyg förbjudna fotografier.


Tanken bakom allt detta var en: att ta bort alla bevis så långt som möjligt. När de ryska trupperna kom till Auschwitz i , fann de omkring 7, skröpliga fångar, en hel massa kläder, redskap, skor, väskor och hår packat i säckar. Judarna var inte de enda fångarna som hölls i dessa koncentrationsläger. De hade också polacker, romer, sovjetiska krigsfångar och andra européer. Tyskarna ficks att tro att de var den överlägsna rasen som behövde utrymme för att växa och blomstra. Och så, röran måste städas upp. Fångarna bar på olika märken som kategoriserade dem efter deras brott. De använde en omvänd röd triangel för politiska fångar, en omvänd grön triangel för brottslingar, en rosa för homosexuella, en lila för bibelexponenter och så vidare.


Auschwitz var också det enda lägret där fångar var tvungna att få sina lägernummer tatuerade på sina kroppar. Detta förenklade identifieringen av lik. Det var alldeles för många lik. Levnadsförhållandena var ingenting som vi kan föreställa oss; bortom grym. Tanken var att avhumanisera dem så mycket att de till slut slutar verka mänskliga för att göra det lättare för nazisterna att döda dem i bulk, precis som att ta ut soporna utan att tänka efter. Läkare och vetenskapsmän var också involverade för att undersöka de snabbaste och tystaste sätten att döda, i stort antal.


Omfattande experiment gjordes på kvinnor. De flesta barn som föddes i lägret fick antingen en dödlig injektion i hjärtat eller drunknade i en hink med vatten vid födseln. Fångar som försökte göra uppror, hjälpa varandra, få hjälp utifrån eller ägna sig åt något utmanande mot nazisterna skickades omedelbart till lägerfängelset. Och det mest utdelade straffet – inga poäng att gissa – var en dödsdom. Nazisterna släppte aldrig någon chans att föregå med ett fruktansvärt exempel. Alla fångar fick samlas på uppropstorget en gång om dagen. Syftet var att verifiera antalet fångar men också förödmjuka och tortera dem. Uppropet skedde oavsett snö, regn, blåst, gassande sol eller annat. Befälhavaren sökte skydd under vakttornet under dåligt väder. När fångar anlände till lägret måste de göra två rader: på ena sidan stod de arbetsföra, och den andra raden omfattade kvinnor, barn och funktionshindrade.


Den andra linjen, människor som inte var till någon nytta för nazisterna, fördes direkt till gaskammare. Badstugorna var smala rum med ett falskt duschhuvud. Dessa var faktiskt gaskammare där fångarna dog genom kvävning. Några kvinnor och barn räddades för experiment och dödades omedelbart och brändes därefter. Därefter åkte vi till Auschwitz-Birkenau. Detta förintelseläger, utspridda över hektar tunnland, ligger 3 km från Auschwitz-I. Omfattningen av Birkenau-lägret går så långt ögonen kan se. Dessa läger hade ett utbrett järnvägsnät som gjorde färjan av fångar från hela Europa till en smidig, oavbruten process.


Judar, polacker, romer, sovjeter och andra européer stoppades in i godsvagnar bilden nedan som boskap och fördes till lägret. Sedan upprepades processen: uppställning, urval och sedan antingen till gaskamrarna eller till barackerna. En stor del av Birkenau förstördes när tyskarna gjorde varje sista försök att täcka upp för sina år av grymhet, den värsta sorten. Några av dessa baracker har rekonstruerats som platshållare. Polen står inför extrem kyla på vintern termometern kan sjunka till så lågt som grader Celsius, och dess sommarsol steker.


Dessa baracker var inte utrustade för att klara något av dessa väder. Fångarna stoppades i sidled på våningssängarna. Lägger du märke till bilden till höger står sängarna parvis, lutade mot varandra. De fick använda toaletten en gång varje morgon bilden ovan. Så när de sov i sidled, med fötterna mot sluttningen, hjälpte lutningen till att rinna ut kroppsvätskor till marken om de råkade kissa eller bajsa i sömnen. För att radera alla bevis reducerade tyskarna byggnaden som användes för utrotning till spillror.

No comments:

Post a Comment